Η ιστορία του Ομίλου

PDF Εκτύπωση E-mail

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΜΙΛΟ

Τα πρώτα  «πετάγματα»

1853: Οι Louis Lesaffre και Louis Roussel Bonduelle Dalle δημιουργούν ένα διυλιστήριο αλκοόλης  από σιτηρά και θαμνόκεδρο στην περιοχή  Marquette-lez-Lille.

1863: Απόκτηση του  πρώτου μύλου στην περιοχή Marcq-en-Baroeul. Είναι από η περιοχή από όπου θα αναπτυχθεί η  Societe Industrielle Lesaffre, η οποία σταδιακά αναδείχθηκε ως η κινητήρια δύναμη και το στήριγμα  της βιομηχανικής και εμπορικής  άνθησης του κλάδου μαγιάς του Ομίλου.

1871: ο αυστριακός βαρώνος Max de Springer στο Maisons–Alfort, ιδιοκτήτης ενός πολύ ωραίου διυλιστηρίου, μεταφέρει από τον οίκο Mautner, στην Βιέννη την ιδέα να εκχυλίζει τη μαγιά από τους μούστους ζύμωσης των σπόρων και να την πουλάει στους αρτοποιούς. Οι τελευταίοι, εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαν τα δικά τους προζύμια όπου πρόσθεταν καμιά φορά κατάλοιπα μαγιάς από τα ζυθοποιεία.

1873:Οι Lesaffre & Bonduelle αναπτύσουν την παραγωγή νωπής ζύμης στο Marcq-en-Baroeul, στη θέση ενός παλιού μύλου.

1895:Γέννηση του εμπορικού σήματος της μαγιάς ''το χελιδόνι''. Ένα χελιδόνι του οποίου το σχέδιο εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, μέχρι να γίνει  το έμβλημα του Ομίλου το 2003.

1901: Οι οικογένειες Lesaffre και Bonduelle αποφασίζουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους ξεχωριστά. Η εταιρεία χωρίζεται σε 3 κλάδους : Bonduelle, Lesaffre & Cie (αλκοόλ και μαγιά) και Lesaffre Frères (εργοστάσιο ζάχαρης και απόσταξης).
Η Bonduelle αναγνωρίζεται πλέον στην αγορά των οπωροκηπευτικών.


Η ανάπτυξη συνεχίζεται μέσα από πολέμους, καταστροφές και κρίσεις

1910:Το εργοστάσιο του Marcq-en-Baroeul καίγεται από μία  μεγάλη πυρκαγιά που το καταστρέφει ολοκληρωτικά.  Ξαναχτίζεται.

1923: Μια άλλη κρίση, αυτή των σπόρων του οινοπνεύματος κατά την οποία το γαλλικό κράτος αποφασίζει να μειώσει ραγδαία τις τιμές, καθιστώντας την παραγωγή αντιοικονομική. Πρέπει να βρεθεί επειγόντως μια νέα πρώτη ύλη για τη μαγιά. Αυτή θα είναι η μελάσα, με ορισμένες τεχνικές τροποποιήσεις.

1930: Το περιβάλλον αποτελεί ήδη μια σημαντική ανησυχία για τη Lesaffre.  Έτσι, είναι ένα από τα πρώτα εργοστάσια μαγιάς στον κόσμο που επιλέγει τη λύση της εξάτμισης αντικαταθιστώντας την με το βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων ( δαπανηρή και ατελής). Η τεχνική αυτή προκαλεί ζύμωση σε υψηλό βαθμό, η οποία προσφέρει τέλεια ποιότητα.

1939-1945: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Lesaffre τελειοποιεί  προϊόντα με βάση τη μαγιά για την αντιμετώπιση της έλλειψης τροφίμων. Παραγωγή της πρώτης ενεργής ξηρής μαγιάς.


Το πέταγμα στο εξωτερικό

1963: Eταιρική σχέση με την εταιρεία που παράγει την ιταλική μαγια,  STL.

1965:Ίδρυση του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε & Α).

1973: Πρώτη παραγωγή της ξηρής στιγμιαίας μαγιάς.

1974: Ο Όμιλος Lesaffre δημιουργεί την πρώτη Σχολή αρτοποιίας.

1981: Κατασκευή  εργοστασίου μαγιάς  στην Toluca, στο Μεξικό.

1991: Έναρξη των εκτεταμένων εργασιών στον τομέα των αρωματικών μορίων από την  θυγατρική Lesaffre Développement.

1993-1998: Συνεταιρισμοί και εξαγορές στην Αυστραλία, στη Χιλή, στη Δυτική Ευρώπη.

1998-2000: Ανάπτυξη θέσεων στην Ανατολική Ευρώπη.

1998: Η ΖΥΜΕΣ ΛΕΣΑΦΡ ΑΕΒΕ δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1988 οπότε και ιδρύθηκε. Τα προιόντα όμως του ομίλου Λεσάφρ κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά από τις αρχές του 1970 (κυρίως ξηρές μαγιές αρτοποιίας). 
Η εταιρεία κατέχει σημαντική θέση στην αγορά πρώτων υλών αρτοποιίας παρέχοντας προιόντα άριστης ποιότητας που καλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των επαγγελματιών και των πελατών της. Η ΖΥΜΕΣ ΛΕΣΑΦΡ ερευνά συνεχώς τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της.


Προς νέους ορίζοντες

2001: Δημιουργία της Lesaffre Ιnternational (εταιρεία υπηρεσιών του Ομίλου Lesaffre ) και  απόκτηση της αμερικάνικης Red Star Yeast & Products.

2003: Ο Όμιλος Lesaffre γιορτάζει τα 150 χρόνια του. Κατασκευή ενός καινούργιου εργοστασίου μαγιάς στο Cedar Rapids (Ηνωμένες Πολιτείες) και εξαγορές στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

2003-2004: Το πρώτο πρωτάθλημα Louis Lesaffre, επιλογή για το Παγκόσμιο Κύπελλο Αρτοποιίας.

2005: Παρουσίαση της υγρής μαγιάς Κastalia  και του διανεμητή της. Απλή, ασφαλής και αποτελεσματική  διευκολύνει το έργο των αρτοποιών.

2006: Εκχώρηση του εμπορίου της βύνης. Κοινή επιχείρηση με τον Donta, Κινέζος leader στον τομέα των εκχυλισμάτων μαγιάς.  
Κατασκευή ενός νέου εργοστασίου μαγιάς υψηλής τεχνολογίας στο Orizaba, στο Μεξικό.

2006-2007: Δεύτερη διοργάνωση του Κυπέλλου αρτοποιίας Louis Lesaffre.

2007: Κατασκευή ενός εργοστασίου εκχυλισμάτων μαγιάς στην Αϊόβα. Κατασκευή εργοστασίου παραγωγής στην Κίνα. Εξαγορά των δραστηριοτήτων μαγιάς της Gilde (Νότια Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Export).

2008: Έναρξη του προϊόντος  XtendLife, μία εναλλακτική λύση στη χρήση τεχνητών συντηρητικών, η νέα αυτή φόρμουλα μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των συσκευασμένων προϊόντων άρτου.

2009: Απόκτηση της γερμανικής εταιρείας Asmussen GmbH και CoKG.

 

 

 

 

 
©Copyright Lesaffre Hellas - Οικονομικά στοιχεία